Hemma

The "Little School" of Häljeboda (Helgeboda Sweden)

Helgeboda Skola  

Sverige

The buildings of the school in Häljeboda (Helgeboda Sweden)


Kunstwerk "Häljeboda Skolan Gård" door Jook Boll

Historia

Picture of the school in Häljeboda around 1960

Name of the school made by pupils

Hemma


Kadasterkaart Häljeboda (Helgeboda) Skolan 1907In 1870 werd de school gebouwd op de toen gebruikelijke wijze, het stapelen van balken die aan de bovenkant bol en de onderkant hol waren gemaakt.

Een hele klus, de balken moeten precies in elkaar passen en waren niet allemaal recht. plus het feit dat al het hakwerk met de hand moest gebeuren.

Zelf hebben we met restanten van een oude stal uit 1850 een stuga gebouwd en dat viel nog niet mee, dan krijg je nog meer respekt voor het vakmanschap van toen.

Oorspronkelijk was de "lilla Skola" het huis van de leraar, dat is het gedeelte waar nu de keuken met daar boven Hedwigs rummet is. Later Is er een stuk aangebouwd en was de leraarwoning op de plek waar nu de kamer van Hielke is.
Deze grote verbouwing/renovatie is in de jaren '60 gebeurd, toen is er ook een apart huis gebouwd voor twee leraren en een concierge.

Op de luchtfoto is rechtsonder ook nog het "buitentoiletgebouw" te zien er was toen nog geen doorspoeltoilet, dat kwam met de renovatie van 1982.

Ook de weg liep toen nog tussen de scholen door, later is er een niuwe weg om de school heen gekomen.
Häljeboda was toen ook nog geschreven als Helgeboda, de uitspraak is echter precies gelijk.Omdat Häljeboda om een stroomversnelling (een "fors") gebouwd is werd het Helgebodafors.

Waarschijnlijk is de naam Helgeboda afkomstig uit Finland, In het grensgebied zijn begin 1800 veel Finnen komen wonen om in de bossen te werken als houthakkers en kolenbranders (het maken van houtskool). Helgeboda is een dorp van de gemeente Kimito in Finland.

Het verschil tussen Skola en Skolan heeft te maken met het feit dat in het Zweeds de bepaalde vorm  van een zelfstandig naamwoord door het achtervoegsel -n- of -t- aangegeven wordt. Skolan is het woord voor school, skolan is de school, in dit geval die ene school van Häljeboda.
Kijk voor uitleg van dit voor ons Nederlanders verwarrende fenomeen op Zweedse taal.

Hieronder wat oude zwartwit foto's uit het verleden:
Klik op een foto voor een grotere weergave.

Schoolfoto_1930           Shoolfoto_Nisse_Person.jpg (269243 bytes)

Shoolfoto_1960.jpg (264223 bytes)           Skolan_1980.jpg (187148 bytes)

stora_salen2.jpg (22510 bytes)           stora_salen1.jpg (64588 bytes)

hielke.jpg (54469 bytes)           tjal.jpg (55308 bytes)

Skola_VF.jpg (68040 bytes)

 

 

Hemma ] Nyheter ] [ Historia ] Ombyggning ] Flyttning ] Konst ] Hitta hit ] Kartor ] Svenska ]