Hemma

The "Little School" of Häljeboda (Helgeboda Sweden)

Helgeboda Skola  

Sverige

The buildings of the school in Häljeboda (Helgeboda Sweden)


Kunstwerk "Häljeboda Skolan Gård" door Jook Boll

Ombyggning

Picture of the school in Häljeboda around 1960

Name of the school made by pupils

Hemma
Lilla Skola
Stora Skola
Trädgård
Stabbur


 

Overzicht-1.jpg (198406 bytes)De laatste lessen in de school waren in juni 2003 en het dorp was bedroefd dat de school na 133 jaar gesloten werd.
November 2003 kochten we de school om het medio maart 2004 heen te gaan.

12 maart vertrokken we uit Nederland in een karavaan van 3 auto's richting Zweden. De Dyane van de vriendin van Tjalling, de 25 jaar oude Range Rover van Hielke en wij met onze Asia Bestelbus.
Alles afgeladen met de eerste behoeften zoals bedden etc.
De verhuiswagen zou pas twee weken later komen. Er lag nog behoorlijk wat sneeuw toen we aankwamen, maar gelukkig was iemand uit het dorp de weg en rondom de gebouwen met een shovel redelijk sneeuwvrij gemaakt. En kon Hielke wat crossen op de zo ontstane sneeuw bergen. De chauffeur van de verhuiswagen was duidelijk Verhuiswagen bij Häljeboda Skolan Gård maart 2004minder blij met de gesteldheid van de weg, maar liet zich toch overreden naar boven te rijden.

Hierdoor kwamen we in gebouwen waarin alles aanwezig was en werkte: de keuken, toiletten, elektra, verwarming en water. Ontbrak een douche, maar dat hebben we tijdelijk opgelost door in een opslagruimte een douchecabine neer te zetten.  Er was warm en koud stromend water, dus leidingen doorzagen, T-koppeling ertussen en douchen . . . . .  dachten we. Helaas, T-koppeling paste niet, de leiding was te dik, maar oogde toch 15 mm. Na een hoop gepruts weer terug naar het installatie bedrijf, bleek dat hier heel normaal te zijn, oude normalisatie, oplossing: een 1/2 inch T-koppeling met 16mm pas-ringen. Zo, weer wat geleerd in de lange reeks leermomenten die nog zouden volgen.

Lilla Skolan met wagenpark - april 2004Een van de eerste zaken die we aan moesten pakken was de verwarming. Alles werkte perfect, maar het CV-water werk elektrisch verwarmd, voor de gemeente geen probleem, maar met een verbruik van 50.000 Kwh per jaar voor ons te duur. Als eerst dachten we aan ombouw op bergwarmte, maar de offertes daarvoor kwamen veel duurden uit dan ons van te voren voorgespiegeld was. Na wat praten met mensen uit het dorp en oplossingen van anderen bekijken hebben de plannen radicaal omgegooid. We besloten om in de Lilla Skolan zonnepanelen te installeren met een houtfornuis dat gekoppeld kan worden aan een accumulatortank. Voor het Aanbrengen zonnepanelen Lilla Skolanplaatsen van zonnepanelen voor het opwekken van warm water en een accumulatortank geldt in Zweden een bijdrage regeling waardoor dat aantrekkelijk werd. De zonnepanelen zouden dan van mei t/m september in de gehele verwarmings- en warmwatervoorziening voldoen. In de besluitvorming hebben we ook veel steun gehad van de energieconsulent van de gemeente. De Stora Skolan zou door het ontbreken van een schoorsteen (die was in de jaren 60 bij een verbouwing afgebroken) voorzien worden van een lucht-water wamtepomp. en zonnepanelen en accumulatortank.

Al gaande weg zijn er nieuwe inzichten gekomen, en extra mogelijkheden ontdekt die de verbouwing tot een dynamisch proces gemaakt hebben, waarbij we steeds geprobeerd het karakter van de gebouwen terug te halen en "moderniseringen" van de renovaties in 1960 en 1980 terug te draaien.

 

 

Hemma ] Nyheter ] Historia ] [ Ombyggning ] Flyttning ] Konst ] Hitta hit ] Kartor ] Svenska ]