Hemma

The "Little School" of Häljeboda (Helgeboda Sweden)

Helgeboda Skola  

Sverige

The buildings of the school in Häljeboda (Helgeboda Sweden)


Kunstwerk "Häljeboda Skolan Gård" door Jook Boll

Lilla Skola

Picture of the school in Häljeboda around 1960

Name of the school made by pupils

Hemma
Omhoog


Keuken    Mormors rum   Hedvigs rum    Skolsal   Matsal    Panrum    Zolder

Häljeboda Skolan (Lilla Skola november 2003)De Lilla Skolan zou het domein van de jongens worden plus ruimtes voor onze gasten.
We waren er nog geen twee dagen en Hielke had het keukenblok al uit zijn kamer gesloopt en naar de de garderobe verplaatst die werk- en gereedschapsruimte zou worden. Maar eersteen douche cabineplaatsen. Later hebben we het toilet uitgebouwd en er een douchecabine bij geplaatst waarna de tijdelijk geplaatste cabine naar de voorraadkamer verplaatst kom worden. Deze zou ook als badkamer gaan fungeren. Op deze manier hadden de jongens en de gasten ieder een eigen badkamer.

 

Plattegrond Häljeboda Skolan (Lilla Skola)Er was ook nog de ontdekkingstocht op zolder.
Deze was oorspronkelijk van twee kanten met een trap bereikbaar: vanuit deHäljeboda Skolan (Lilla Skola nov. 2003) huidige ruimte waar de verwarmingsinstallatie stond en vanuit de hal. Nu was er slechts een klein luik in de voorraadkamer en was "Hedvigs kamer" bereikbaar door een gat in de wand. Alles wat men niet meer nodig had was daar neergegooid, van een zelfgemaakt timmermansbankje tot oude schoolboeken en tafeltjes.

Dat was dus raam open en weggooien die bende. Wat we bewaarden was de oorspronkelijke met de hand gemaakte draaitrap die in de hal gestaan had en wat deuren en meubilair.

Om het geheel een wat vriendelijker uiterlijk te geven hebben we de buitendeuren en de hekjes van de veranda traditioneel Zweeds-blauw geschilderd. en de buitenkant opnieuw in de Falu Röd Färge gezet, de traditionele Zweedse rode verf gemaakt van de sludge van de ijzermijnen. 

Keuken    Mormors rum   Hedvigs rum    Skolsal   Matsal    Panrum    Zolder

De Keuken

Keuken Häljeboda Skolan (maart 2004)Keuken Häljeboda Skolan (2006)Door de keuze van een verwarmingssysteem op hout en zonnepanelen moest de keuken verbouwd worden.
Het bestaande elektrische fornuis stond tegen de schoorsteen aan op de plaats waar het houtfornuis moest komen te staan. Aangezien het toch wel handig zou zijn 0om het elektrische fornuis te behouden voor het koken en bakken in de zomer hebben we de voorraadkast weggebroken, en het wandje bij de achterdeur recht gemaakt. Hierdoor was er voldoende ruimte gecreëerd voor het elektrische fornuis. In het aanrecht was een tweede elektrische oven ingebouwd, die plaats heeft gemaakt voor opslagruimte voor hout ten behoeve van het fornuis. Om de keuken een wat  Houtfornuis in  Häljeboda Skolan  (2006)warmere uitstraling te geven zijn alle wanden met schrootjes betimmerd. Door de oorspronkelijk ruw gestuukte schoorsteen van blauwe handvorm tegels te voorzien is een nostalgisch effect verkregen. Het houtfornuis wordt in de winter gebruikt voor het verwarmen van de keuken middels directe warmte en de rest van het gebouw via de watermantel. Tevens wordt er op gekookt, brood, cake en koekjes gebakken. Door het uitbreken van de voorraadkast en het rechtzetten van een wandje is er tevens genoeg ruimte gekomen om een tafel neer te zetten zodat we hier gezellig met z'n allen kunnen eten.

 

Omhoog

Mormors rum

Mormors rummet, Häljeboda skolan (2003)Mormors rummet, Häljeboda Skolan (2004)Mormor is het Zweeds voor oma. Het Zweeds heeft een specifieke manier voor met benoemen van opa en oma. (Klik hier voor uitleg). Mormor wil graag in haar eigen bed slapen als ze bij ons komt, dus een bed mee in de verhuiswagen en een kamertje uitgekozen dat op de plattegrond als "forrad" genoemd staat. Nadeel van dit kamertje was dat het tevens een doorgang is van de keuken naar de rest van het gebouw. Daarom hebben we besloten om ook daar een schuine wand recht te zetten zodat er een bed in de breedte kon staan en een deur te verplaatsen zodat het kamertje geen doorgang meer was. Omdat er toch water en afvoer aan de andere kant van de muur was hebben we meteen een wastafel met warm en koud water aangelegd zodat het een klein maar geriefelijk kamertjes is geworden. En mede door de op de wanden aangebrachte schrootjes heeft het een echt Zweedse uitstraling.
 Tvättställe mormors rum, Häljeboda Skolan (2006)                        Mormors rummet, Häljeboda skolan (2006)

Omhoog

Hedvigs rum

Hedvigs rum is vernoemd naar een lerares uit de jaren 20, Hedvig Winberg, van haar vonden we oude enveloppen waaruit bleek dat ze correspondeerde met iemand in Duitsland.

Hedvigs rum ligt boven de keuken en het voormalige stookhok,. Vroeger is er een trap naar boven geweest, maar moesten in eerste instantie met een ladder door een luik naar de voorzolder en daarna door een gat in de wand naar Hevigs rum.De foto's hieronder laten zien wat we daar aantroffen:

 Hedvigs rum, Häljeboda Skolan (2003) Doorgandg naar Hedvigs rum, Häljeboda Skolan (2003) Hedvigs rum, Häljeboda Skolan (2003)

Raam Hedwigs rummet, Häljeboda SkolanAls eerste werd het oude raam verwijderd en vervangen door een nieuw met dubbel glas. Deze kamer zou voor het verblijf van gasten worden en moest een echt Zweedse uitstraling krijgen. Doordat de schoorsteen van het houtfornuis midden door de kamer loopt is hier geen verwarming nodig, de schoorsteen met een afmeting van 1,5 bij 1,5 meter wordt gelijkmatig warm en fungeert als een verwarming. Dit is de manier zoals men vroeger verwarmde voordat de Centrale Verwarming zijn intrede deed. Centraal in een huis werd een dikke schoorsteen gebouwd met de kamers daaromheen zodat er overal van de warmte geprofiteerd kon worden. In sommige huizen kom je in de schoorsteen ook nog convectieluikjes tegen voor extra verwarming.

 

De plaats waar de trap moest komen naar Hedvigs rum.De nieuwe trap naar Hedvigs rumVroeger was hier een trap naar Hedvigs rum, maar toen de school overging op een oliegestookte centrale verwarming en het aparte lerarenhuis is gebouwdis deze weggehaald. Nu moesten eerst de leidingen weggehaald worden om een nieuwe trap te kunnen plaatsen. Op de foto rechts is ook een deel van de nieuw geplaatste accumulatortank te zien. Aan de zuidkant van de kamer werd een extra raam geplaatst dat over was na het herplaatsen van een achterdeur. Zo kwam er wat extra licht binnen en is er meer mogelijkheid voor ventilatie in de zomer.

De gehele kamer is geïsoleerd met 10 cm rockwool en het dak is voorzien van een luchtspleet van 2 cm om het condens af te kunnen voeren.

                

Häljeboda Skolan - Keuken Hedvigs rum                    

Omhoog

Skolsal  -  Hielkes Rum

Häljeboda Skolan - Hielkes rumHäljeboda Skolan - Hielkes rumAls eerste werd het keukenblok verwijderd en een geïsoleerde vloer gelegd met massief vuren wat we gelakt hebben. Omdat de ruimte toch hoog genoeg was gaf het geen probleem dat de vloer 12 cm hoger werd.

Ook hier werd veel oud hardboard en schrootje verwijderd om de timmerbalken zichtbaar te maken. 
Oorspronkelijk was deze ruimte in tweeën gedeeld en de woning van een leerkracht. Ook was er in elk gedeelte een schoorsteen. Helaas is dit bij de renovatie in 1960 allemaal gesloopt. Duidelijk is te zien dat er links naast de deur een raam gezeten heeft dat weer dicht gemaakt is. Aan die zijde is er toen een stuk aangebouwd dat als garderobe eb toilet gebruikt werd.

Omhoog

Matsal  -  Tjallings rum

Häljeboda Skolan  -  Tjallings rumHäljeboda Skolan  -  matsal Hier zijn duidelijk nog de restanten van het hardboard en de schrootjes te zien. de (vies geel/groen) geverfde schrootjes zijn origineel, in 1980 is men rigoureus met hardboord gaan aftimmeren. Boven de deur is hier gat van de ventilatie te zien uit de tijd dat di een buitenmuur was.

 

Omhoog

Panrum

Häljeboda skolan  -  panrumVroeger stond hier de oliegestookte CV-ketel. Nu is er de oude elektrische verwarming van de Cv te zien met een wirwar aan leidingen.

Op de plek waar nu wasmachine staat is de trap naar Hedvigs rum gekomen met rechts daarvan de accumulatortank.

 

 

Omhoog

Zolder

Häljeboda Skolan - zolder lilla skolanOorspronkelijk was de zolder allen bereikbaar via een luik in het plafond. Omdat we veel spullen hadden die opgeborgen moesten worden was het zaak de zolder snel toegankelijk te maken met een gewone trap.
Besloten werd om die in de hal aan de voorkant te maken. Na veel passen en meten moest dat kunnen en werd op zolder de zaag in de vloer gezet. Eerst kwamen we een balk tegen, maar gelukkig bleek die niet dragend te zijn en kon dus weg. Maar na het verwijderen van het zaagsel (dat werd vroeger als isolatiemateriaal gebruikt) kwamen we een plafond tegen dat niet het plafond van de hal was. Nu bleek dat er tijdens een van de verbouwingen een extra plafond in de hal gezet was om een oud en nieuw deel te verbinden. Het weghalen van dit plafond was het probleem niet, maar we kwamen nu een tree te kort . Door een tussenplateau te maken hebben we dit opgelost. Zo komen we bij het verbouwen steeds weer voor verrassingen te staan en het blijft een leuke uitdaging die op te lossen.

De zolder zal verbouwd worden tot een extra appartement met keuken.
Beneden tussen de oude Skolsal en Matsal is nog een ruimte die dan tot badkamer verbouwd wordt.

Omhoog

 

Hemma ] Omhoog ] Nyheter ] Historia ] Flyttning ] Konst ] Hitta hit ] Kartor ] Svenska ]