Hemma

The "Little School" of Häljeboda (Helgeboda Sweden)

Helgeboda Skola  

Sverige

The buildings of the school in Häljeboda (Helgeboda Sweden)


Kunstwerk "Häljeboda Skolan Gård" door Jook Boll

Stora Skola

Picture of the school in Häljeboda around 1960

Name of the school made by pupils

Hemma
Omhoog


Häljeboda Skolan - Stora SkolanHäljeboda Skolan - Stora skola - klasrumDe Stora skolan bestaat uit een grote hal en twee ruimtes, de schoolzaal en de handarbeid zaal. In de handarbeidzaal lang nog de oorspronkelijke houten vloer, in het klaslokaal en de hal lagen zeil.
Het klaslokaal zou onze woonkamer annex galerie worden en het handenarbeidlokaal atelier. De slaapkamer zou op zolder op de plaats van de oude eetzaal komen. Echter daar zaten geen ramen meer in door de verbouwing van 1980 toen er 1,75 aan de school gebouwd werd. Het zou een heel karwei worden om hier een slaapkamer van te maken zodat dit plan vooruit geschoven werd. De meest ingrijpende verbouwing hier was het plaatsen van een houtfornuis met schoorsteen voor de verwarming. Tevens werden er zonnepnalen (voor warmte) op het dak geplaatst en een accumulatortank voor de opslag van warmte en het maken van warm tapwater met behulp van een warmtewisselaar. Het houtfornuis heeft een watermantel zodat die het water van de accumulatortank opwarmt dat daarna via een shuntsysteem de radiatoren van de CV voedt.

         Häljeboda Skolan - Stora Skola - Klasrum - Fornuis 

Ook vonden we de oorspronkelijke dubbeledeuren terug die nadat we het hardoard hadden verwijderd prachtig stonden. De deuren waren verwijderd omdat "dekinderen er met hun vingers tussen konden komen". Het effect was echter dat het lokaal niet meer warm te stoken was.
Recentelijk is er een extraplafond van zgn. viltmark hout gemaakt met een extra isolatielaag van 25 com rockwool. Dat komt tezamen met de oorsprnkelijke 35 cm isolatie op een aanvaarbare dikte (de Zweedse staat adviseert tussen de 50 en 70 cm plafondisolatie).

Häljeboda Skolan - Stora Skola - Plaatsen zonnepanelenHäljeboda Skolan - Stora Skola - Plaatsing zonnepanelenAl eerder waren er zonnepanelen en een accumulatortank geplaatst zodat hier de verwarming en warmwatervoorziening economisch en behaaglijk zijn geworden. Het houtfornuis hebben we geplaatst in plaats van de eerder aangelegde warmtepomp. Deze bleek echter een miskoop omdat er konstant problemen mee waren en de fabrikant weigerde toe te geven dat het apparaat niet deugede. Inmiddels waren er veel meer mensen met problemen, zodat de leverancier aangeboden heeft de warmtepomp om te ruilen voor een ander merk. Dit duurde echter zo lang dat we uit economische overwegingen besloten hebben om een schhorsteen en houtfornuis met watermantel aan te leggen omdat we daar in de Lilla Skola goede ervaringen mee hadden.  

Häljeboda Skolan - Stora Skola - ZolderDuidelijk zijn hier de opningen van de oude ramen te zien. De buiten wand id na een vergroting van de school met 1,75 meter in 1980 geplaatst.

 

Hemma ] Omhoog ] Nyheter ] Historia ] Flyttning ] Konst ] Hitta hit ] Kartor ] Svenska ]